Home / Blog / Friendzone / friendzone-nice-guy-syndroom

5 Slimme tips om definitief uit de friendzone te ontstappen (Nice guy syndroom)

14 Aug 2015, door Patrick in Friendzone

Friendzone

Ik was 16, en mijn sociale wereld bestond grotendeels uit één vriend, Alpha Arie, waarmee ik elk weekend biertjes dronk. De rest van de tijd spendeerde ik achter de computer. Totdat ik op een dag een berichtje kreeg op een chatsite van een meisje uit Groningen. Laten we haar Friendzone Floortje noemen (Je kunt wel raden waarom, je leest het zo). We praten wat en het klikt. Ze nodigt me uit om mee te gaan naar het optreden van een band van vrienden van haar. Ik stem in en natuurlijk neem ik Alpha Arie ook mee. Waarom ik dat ooit gedaan heb, god mag het weten.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien met 25 kant-en-klare berichtjes voor op Whatsapp of Tinder?

Het zijn mijn beste zinnen om haar wild aangetrokken tot je te maken. Ze werken trouwens ook grandioos op dates ;) Download mijn 25 kant-en-klare berichtjes

Wat volgde was een periode van maanden waarin ik het meisje een paar keer per week zag. We hadden de grootste lol samen, keken films, hingen rond en we gingen vaak ook met z’n drieën uit. Het was het eerste meisje waar ik mee om ging, en ik was natuurlijk gelijk smoorverliefd op haar.

Ik was ervan overtuigd dat ze mij ook leuk vond. Immers, we hadden zoveel lol samen en waarom anders gaat ze zoveel met me om. Ze raakte me zelfs aan soms! Het magische moment moest alleen nog even plaatsvinden, maar dat zou vast niet lang meer duren.

Op oudejaarsavond 2001 werd er voorgoed een litteken in mijn ziel gebrand. Het eerste laagje onschuld werd van me afgescheurd.

Alpha Arie en ik vierden de avond bij Friendzone Floortje en haar zusje thuis. Alpha Arie had minder contact met Floortje dan ik, maar ik wist dat ze toevallig een keer samen uit waren geweest toen ik ziek was anderhalf maand geleden. Opeens begint haar zusje: “Nou, ik weet niet wat er laatst allemaal gebeurde toen Alpha Arie hier bleef slapen, maar ze maakten aardig wat lawaai boven!”. Op dat moment sloeg mijn hart een paar slagen over.

Ik liet natuurlijk niks merken, maar een kwartier later nam ik Floortje even apart. “Wat is er gebeurd toen” vroeg ik gespannen. Ze vertelde me dat Alpha Arie en zij seks hadden gehad en dat ze nu soort van iets hadden samen.  Ze zag mij meer als een hele goede vriend, voegde ze toe.

Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik me écht kut voelde vanwege een meisje. Ik snapte er helemaal niks van. Alpha Arie was een botte lul, om het zo maar te zeggen, en ik had zoveel plezier met haar…

Om het nog gekker te maken, toen ik thuis kwam kreeg ik een berichtje van haar: “Misschien is het goed als we elkaar een tijdje niet zien.” De maand daarna zat ik elk weekend alleen thuis (of althans, met m’n ouders, maar dat is ongeveer hetzelfde) terwijl Alpha Arie met Friendzone Floortje rond hing.

Na een maand nam ik contact op met Floortje. Ze had haar arm gebroken en zat de hele dag thuis. Ik stelde voor om langs te komen om samen een filmpje te kijken. Tot op de dag van vandaag schaam ik me voor wat ik toen besloot te doen, en ik snap nog steeds niet WAAROM ik zo diep was gezonken: Als surrogaat-fruitmand vanwege haar gipsarm besloot ik een doos chocoladehartjes en een marsepeinen roos voor haar mee te nemen.

Je raadt het al, de volgende dag kreeg ik een e-mail dat het wellicht beter was elkaar nog een tijdje niet te zien…

The Fuck? Fresh Prince Of Bel-Air

Nice guys finish last

Het koste me helaas nog een jaartje of 5 daarna voordat ik door had wat ik fout deed. Een enorme misconceptie die veel nice guys hebben is dat wanneer je maar lief, aardig en vriendelijk tegen een vrouw bent en alles voor haar doet dat ze jou toch heel leuk moet gaan vinden. Wat wil ze immers nog meer! Geloof jij dit ook? Helaas; je hebt officieel het Nice Guy Syndroom.

Niet alleen mannen denken dit, zelfs vrouwen zelf denken dit rationeel vaak: “Ik wil gewoon een lieve aardige kerel die er voor me is”. Helaas is aantrekkingskracht geen resultaat van een logische gedachte. Dat is een veel dieper gevoel en daarom vallen vrouwen dan ook vaak voor de bad guy. Waarna ze uithuilen op de schouder van hun gefriendzonede vriend: “Je bent zo aardig en lief, ooit ga je een heel bijzonder meisje heel  gelukkig maken”. Heb je die wel eens gehoord? Ouch!

In west-europa is de invloed van de moeder in de opvoeding vaak veel groter dan die van de vader. Daarmee mist de jonge man enige educatie over hoe ze met vrouwen om moeten gaan en krijgen ze van hun moeder en van TV het beeld mee van de romantische vriendelijke man, de disney prins, waar alle vrouwen op zouden moeten vallen. “Je moet een vrouw gelijk en met respect behandelen. Wees lief voor haar.” is dan vaak het enige dat we als man hebben meegekregen.

De Ladder theorie

Wat wij mannen vaak niet begrijpen is waarom die vrouw dan zoveel met ons om gaat en dan ook nog zo touchy-feely is… Immers, wij gaan over het algemeen alleen veel met een vrouw om als we iets van ze willen, toch?

Om dat te begrijpen bestaat er zoiets als de ladder theorie.

Mannen hebben één ladder waarop ze alle vrouwen beoordelen grotendeels gebaseerd op uiterlijk: Hoe hoger ze een vrouw op deze denkbeeldige ladder plaatsen hoe grager ze seks met haar zouden willen. Helemaal onderaan staan de vrouwen die de man niet aantrekkelijk vindt en dus geen aandacht aan wil geven.

Laddertheorie

Vrouwen echter, hebben twee ladders. Eén ladder met mannen waar ze eventueel seks mee zou willen en een tweede ladder, de vrienden-ladder, waarop ze mannen heeft staan die ze gewoon als vriend ziet. Hoe hoger een man op de vrienden-ladder staat hoe intiemer en aanrakeriger ze met je is. Grote kans dat jij als kerel bovenaan die ladder denkt dat je supergoed bezig bent en dat seks nabij is, maar helaas. Overspringen tussen de twee ladders is praktisch ONMOGELIJK. Een diep en donker gapend gat tussen beide ladders maakt dat praktisch onmogelijk.

Laddertheorie

De enige manier om van vrienden-ladder naar would-fuck-ladder te gaan is door eerst de vriendenladder af te klimmen tot aan de bodem en dan langzaam de andere ladder te beklimmen.

Zit je op de verkeerde ladder? Sorry bro, sucks bigtime.

De simpele verklaring hiervoor vinden we wederom in onze grote vriend (of vijand, zo je wil) de evolutie. Als holbewoner-man wilde je altijd zoveel mogelijk vrouwen bevruchten om je DNA te verspreiden. Dus elke vrouw is voor jou een potentieel target. Als vrouw echter, omdat je 9 maanden zwanger bent en daarna voor een kind moet zorgen, heb je aan één kerel genoeg per tien jaar. Alle andere kerels zijn om dat moment voor een vrouw dus niet interessant als seks/voorplantings-partner en ze ziet deze dan gewoon als stamleden waar ze gewoon mee omgaat als vrienden, net als al haar vrouwelijke vriendinnen.

De 5 redenen waarom jij in de friendzone zit

Er zijn een aantal dingen die je fout doet, of die je niet eens door hebt, waarom je gefriendzoned wordt.

Je flirt niet met haar
Er zijn twee essentiële ingrediënten van gezonde aantrekkingskracht. Namelijk Connectie en Positief emotionele en seksuele spanning.  Deze twee moeten in balans zijn om ervoor te zorgen dat ze jou helemaal het einde vindt. In connectie maken ben je kennelijk al een held, chapeau, nu het tweede nog.

Zoals coach Daan ooit zei: “Je wilt haar alle emoties laten voelen behalve verveling”.

Een vrouw heeft een enorme range aan emoties die ze kan voelen en ze wíl deze ook voelen. Emoties zijn voor haar haar levenselixer. Zonder emoties voelt  ze zich vlak, met voelt ze zich geweldig.

Hoe geef je haar nou die emoties? Juist, door met haar te flirten! Misschien vraag je je af wat flirten dan precies is of hoe je dat doet. Flirten is niks anders dan haar een beetje te pesten en uit te dagen met een enorme glimlach op je bakkes. Het oeroude “Meisjes plagen kusjes vragen” klopt dus nog steeds.

Daardoor ontstaat er een positieve spanning tussen jullie die voor haar én voor jou heel fijn is. Het voelt misschien wat onwennig en je kunt de neiging hebben die spanning uit de weg te gaan of hem op te heffen, maar hou vol, het is awesome!

Wees ook niet bang om over seks te praten. Vrouwen houden vaak nog meer van seks dan wij mannen, dus maak er grapjes over of vraag haar eens naar haar seksuele ervaringen.

Bijvoorbeeld:

“Je zegt wel dat je uit Friesland komt, maar ik geloof er niks van. Jij hebt echt zo’n Brabantse tongval.”

“Zou je liever verkracht worden door een 70-jarige kerel, of zelf een 7-jarig jongetje verkrachten?”

“Je bent advocaat? Ik heb zo’n hekel aan advocaten. Beetje boeven uit de gevangenis houden he… Ja zo ben jij wel!”

“Ha hoe je nu kijkt, echt, weet je wel hoe schattig je bent. Je kunt me opdweilen straks.”

Je bent niet fysiek
Zorg dat je fysiek bent met haar. Hoe langer je een afstand bewaart, des te moeilijker het wordt om op een gegeven moment wel fysiek te worden. Daarnaast door fysiek te zijn VOELT ze je letterlijk al meer.

Leg je hand op haar schouder als je tegen haar praat, geef haar een duwtje als je haar pest, aai haar even over haar rug als je iets zegt. Of als ze naast je loopt en je maakt een grap, omarm haar even van de zijkant en druk haar tegen je aan.

Allemaal heel onschuldig maar het maakt het  verschil tussen afstandelijkheid en aantrekkelijk zijn.

Je gedraagt je niet als echte man, leid haar
Ze wil zich in jouw bijzijn op en top vrouw voelen. En dat kan alleen als jij je als man gedraagt! De nummer 1 eigenschap die je als man wilt laten zien is dat jij niet bang bent om haar te leiden. Jij bent de baas. Zonder overdreven lomp te zijn natuurlijk.

Wacht dus niet bij alles wat zij wil doen of wat zij ervan vindt en vraag niet steeds om haar mening om een beslissing te maken. Neem initiatief op alle vlakken die je maar kan voorstellen.

Wanneer je bijvoorbeeld op date gaat, of met haar afspreekt, zeg gewoon eens uit het niks: “9 uur voor de bijenkorf, zie je daar.” Vraag niet om haar goedkeuring, commandeer gewoon. Als ze niet kan hoor je het alsnog wel.

Wanneer je samen gaat eten, bepaal gewoon wat je gaat eten. Als je samen wijn drinkt bestel gewoon iets voor haar.

Voor veel recovering nice guys lijkt dit heel bot allemaal, maar geloof me, ze vindt het geweldig! Eindelijk een echte man die haar mee neemt in zijn realiteit in plaats van een man die haar overal volgt.

Je laat je intenties niet zien
Dus je denkt sneaky under the radar te blijven zodat je niet afgewezen wordt en dat ze je uiteindelijk leuk gaat vinden? Think again! Je hoeft niet letterlijk te zeggen dat je met haar naar bed wilt, maar wees niet bang om te laten zien door je acties, hoe je haar vast houdt, of door duidelijk met haar te flirten, dat je haar leuk vindt. Er is niks aantrekkelijker dan een kerel die weet wat hij wil.

Je bent te needy
Er is echter een verschil tussen haar WILLEN en haar NODIG HEBBEN. Wanneer je haar nodig hebt (needy bent) straal je dat uit. Je gaat je best doen om te zorgen dat ze jou goed keurt. Vrouwen hebben hier een zesde zintuig voor. Wanneer een vrouw voelt dat je heel needy bent, is dat net zo aantrekkelijk als een Ugly Betty voor jou is.

Hier zie je een perfect voorbeeld van Austin Powers die duidelijk weet wat hij wil maar het niet nodig heeft. En ze kan het niet helpen dat ze het stiekem leuk vindt!

Het nice guy syndroom

In zijn boek, No More Mr. Nice Guy, legt Robert Glover uit dat de nice guy leeft  naar 3 onuitgesproken contracten:

 • Als ik goed doe, dan zal iedereen van me houden en me aardig vinden. En mensen waar ik naar verlang zullen naar mij verlangen
 • Als ik in de behoeftes van anderen voldoe zonder dat ze er naar hoeven te vragen, dan zullen ze ook in mijn behoeftes voldoen zonder dat ik het hoef te vragen
 • Als ik alles goed doe, dan zal ik een probleemvrij leven hebben

Ze hebben een sterke behoefte aan externe validatie van anderen en proberen conflicten te vermijden. Dit werkt op een onbewust niveau.

Als je dit herkent, begin dan validatie in jezelf te zoeken. Je hebt geen externe validatie nodig. Lees daarvoor mijn andere artikel: De Kracht Van Kwetsbaarheid

Moet je dan vanaf nu een asshole zijn? Wil ik dat wel?

Toen ik voor het eerst door had dat het nice-guy gedrag dat ik vanaf jongs af aan heb omarmd als een soort geloof niet werkte, raakte ik in een soort rauwverwerkingsproces. Eerst ontkende ik dat ik afscheid moest nemen van de inner-nice-guy en vervolgens werd ik boos. Ik WIL niet zo’n eikel of bad-boy zijn. Dan maar geen chicks, ik stap niet af van mijn normen en waarden.

Dit is echter de grootste misvatting ooit. Omdat we vaak de typische bad-boy zien die succes heeft met vrouwen betekent het niet dat als we het flirten en mannelijk zijn goed onder de knie hebben we net zo moeten zijn.

Veel flirterig gedrag, haar pesten en het typische leiden van een vrouw lijken voor veel nice guys onbeleefd en disrespectvol. Maar stel jezelf de volgende vraag: Wanneer een vrouw het fijn vindt als je je zo gedraagt, hoe kan het dan onbeleefd zijn? Probeer het gewoon eens uit en merk wat er gebeurt.

Je laat een vrouw zich op en top vrouwelijk en bijzonder voelen als je haar behandelt als vrouw. Zelfs alle foute cliché man-vrouw etiquette voegt toe aan haar ervaring en ze waardeert jouw inner-gentleman meer als je daarnaast een echte man bent en weet hoe je met haar flirt.

Dus wanneer je dat onder de knie hebt:

 • Hou eens een deur voor haar open
 • Betaal op de eerste date
 • Neem haar jas aan

Of een willekeurig ander cliché-ding.

Wanneer jij weet hoe je aantrekkelijk kan zijn bij haar, dan is dit de kers op de taart waar ze extra van zal smullen. Zolang het van een plek van kracht komt: “ik ben een man en ik behandel jou als vrouw” in plaats van een plek van zwakte of neediness: “Ik bewonder en aanbid jou” is het goed.

Ik zit schouderdiep in de friendzone, hoe kom ik eruit?

Oei, je vind haar echt leuk leuk maar zit diep in de friendzone? Allereerst wil je langzaam aan de eigenschappen die ik eerder noemde gaan tonen bij haar. Ze moet jou gaan zien als een seksueel persoon, een man i.p.v. als een willekeurige vriend(in). Je zult een breekijzer nodig hebben om haar van gedachten te veranderen. Misschien zul je zelfs wat harder met haar moeten flirten dan je normaal zou doen met een vrouw om haar echt de andere jou te laten zien. In eerste instantie wil ze die namelijk helemaal niet zien omdat ze je ziet als goede vriend. Een mogelijke consequentie is namelijk dat je haar kwijt gaat raken als goede vriend, dat is een risico die je bereid moet zijn te nemen.

Een andere manier is het contact met haar afbouwen. Zie haar een half jaar niet. Wanneer je haar dan wel weer ziet, laat dan ineens de nieuwe jij zien. Omdat ze opnieuw de keuze heeft na zo’n tijd welke kant ze met je op wil, kan het zomaar zijn dat je nu die Lucky bastard bent waar ze zich tot aangetrokken voelt.

Sorry bro friendzone meme 

Succes met nooit meer in de friendzone te komen!

Stop met moeizame gesprekken en pijnlijke afwijzigen

Mijn gratis Transformatie pakket maakt van jou een versier-koning.

 • 5 Stappen waarmee je altijd succesvol aanspreekt
  En mijn 7 meest succesvolle openingszinnen
 • 3 Gesprekstechnieken waarmee je nooit meer saaie gesprekken hebt
  Plus 12 kant en klare zinnen om het gesprek epic te maken
 • 25 Whatsapp en Tindertips die ik zelf gebruik in elk gesprek
  En de 10 bunders die bijna elke man maakt bij het texten
 • Het #1 geheim van de seksueel aantrekkelijke man
  En de 4 leugens die vrouwen je vertellen over wat ze willen
 • Friendzone Houdini
  De 3 sleutels om in 5 dagen uit de friendzone te ontsnappen en er nooit meer in te komen
 • Stuur me het Transformatie Pakket!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Michel
hier gekomen omdat ik het boek No More Mr. Nice Guy heb gelezen, geweldig jullie visie!
Reacties
Christof
Waar kan ik de link van dit boek vinden ? ;)
Julius
bedankt dat was fijn om te lezen

ik moet bekennen dat ik vaak meer discussies heb en haar emoties niet zoveel stimuleer, daarom word ik meer gezien als vriend (friendzone) dan dat ik haar nu opwind, ik weet alleen niet of het al te laat is..
OPG
Als recovering Nice Guy heeft dit mij enorm geholpen. Ik mag mezelf echt meer mannelijk laten zijn zonder dat ik meteen zo'n overdreven macho wordt zoals sommige andere datingbedrijfjes dat presenteren.
james
Bedankt, geweldig artikel weer dat je aan het denken zet. Misschien een idee voor een boek voor jullie? Ik kan wel een cursus Nice Guy Killing gebruiken denk ik.

Plaats een ReactieWorkshops & Trainingen

Datum Programma Locatie Beschikbaarheid
28 Jun. '24 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›
12 Jul. '24 Summerbootcamp WarschaušŸŒž
MEER INFO ›
23 Jul. '24 Summerbootcamp WarschaušŸŒž
MEER INFO ›
9 Aug. '24 Attraction Bootcamp Utrecht
MEER INFO ›
20 Sep. '24 Attraction Bootcamp Utrecht
MEER INFO ›
1 Nov. '24 Attraction Bootcamp Amsterdam
MEER INFO ›

Meer events en trainingen

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)